dimarts, 30 d’octubre del 2018

1 E2


1 E2 FOIX MORGADES:

PINTURA RUPESTRE 1: 



En aquesta imitació de pintura rupestre, he volgut representar dos bàndols de "tribus" prehistòriques. En la banda dreta de la imatge trobem la tribu més rica i la que té tot el bestiar, mentre que a l'atra banda de la imatge trobem la tribu que no té bestiar i que per tant, el vol aconseguir. Per aconseguir aquest bestiar han de travessar el riu que els separa.

PINTURA RUPESTRE 2:

En aquesta imitació de pintura rupestre, he volgut representar la caça d'un animal. M'he basat en certes imatges que he trobat per internet sobre escenes de caça de la prehistòria.

1 E2 IZAN NAVARRO:

PINTURA RUPESTRE: 



En aquest dibuix podem observar una imitació d'una pintura rupestre que podem veure tres persones intentan caçar dos animals i una má vermella en mig. Tot els personatges estan pintats dels colors més típics de l'època (vermell i negre)


dimecres, 24 d’octubre del 2018

PINTURES RUPESTRES

1. QUÈ SÓN? TIPUS:

Les pintures rupestres són el conjunt de dibuixos realitzats amb diferents pigments sobre superfícies rocoses. Es realitzaven a la prehistòria, és a dir, que demostra que la humanitat, des del seu origen, és capaç de realitzar obres d'art. També s'han trobat pintures sobre escultures, ceràmiques decorades i altres objectes decoratius. Aquestes pintures es poden dividir en dos tipus: d'art paleolític i d'art esquemàtic.











En les pintures d'art paleolític es representen principalment animals i escenes de caça, mentre que en les pintures d'art esquemàtic es representes escenes de la vida quotidiana on el protagonista és l'ésser humà.

2. COM ES FEIEN?

En les pintures rupestres s'utilitzaven en general un o dos colors principals. El vermell era el color més freqüent juntament amb el negre, el groc i el blanc de diferents tonalitats. Les diferents tonalitats dels colors es feien a partir de les barreges entre els pigments dels colors principals.

Els pigments eren extrets de diferents minerals (óxids, magnesi, hematita, guix, argila, etc.), de substàncies com la sang, o de carbons vegetals. Aquests pigments en pols es barrejaven amb altres substàncies més líquides (grassa, resina, aigua, etc.) per augmentar la seva durada a les parets i la qualitat de la pintura.

Per pintar principalment s'utilitzaven les mans, però més endevant els primitius van aconseguir produir eines com pinzells fets de pel d'animal, branques cremades, canyes buides, etc.). Per donar sensació de volum es pintaven les figures sobre diferents roques amb irregularitats. O també s'han trobat pintures on es rasca la pedra amb algun instrument afilat per tal de grabar el contorn.

3. CONTEXT HISTÒRIC

Cronològicament, les pintures rupestres es dividien en tres etapes: el paleolític superior, el mesolític i el neolític.

-Paleolític superior (començament de les pintures en formes simples i sense gaires explicacions. Situades al oest i nord-oest de Europa)
 
-Mesolític (pintures més desenvolupades i començament de dibuixos d'animals. Situades a tota la pernínsula ibèrica)

-Neolític (noves pintures en noves superfícies)


4. PINTURES TROBADES IMPORTANTS

-Coves d'Altamira, Cantàbria


-Cova de Lascaux, França


-Coves de Cogul, Catalunya


dimarts, 23 d’octubre del 2018

dijous, 18 d’octubre del 2018

dimecres, 10 d’octubre del 2018

EL COLOR VERMELL

[AMOR / ATRACCIÓ / DESIG / PASSIÓ]

El color vermell és aquell més intens dins l'escala dels colors. Es relaciona amb la feina, les persones responsables, sentimentals i apassionades
També es relaciona amb la confiança en un mateix (el coratge, la valentia, l'èxit, la guerra i la sang); la manera d'estar actiu (animar-se, estimular-se, activar-se i recuperar les ganes); en les cultures (sang, foc, amor, erotisme, sexe, passió i plaer); en relació amb la salut (depressió, grips, refredats, esterilitat i impotència). 
Però el vermell també pot tenir un aspecte negatiu i pot expressar (rabia, nerviosisme, excitació, irritació i impaciència).
Quan les pel·lícules són d'acció o romàntiques, s'acostuma a utilitzar el vermell en la cartellera que anuncia la pel·lícula
En el nostre dia a dia podem trobar molts elements on hi destaca el color vermell. Poden ser logotips de diferents marques (automòbils, menjar, roba, etc.); substàncies o elements de la matèria i senyals de tràfic.


LOGOTIPS DE MARQUES


La majoria de logotips combinen el color vermell amb els colors blanc o groc. La majoria d'aquests colors es relacionen amb aplicacions (Netflix, Google+, Nintendo, Youtube, Pinterest, etc.), i amb marques de menjar (CocaCola, KFC, KitKat, Nestlé, Telepizza, McDonalds, etc.). 

SUBSTÀNCIES O ELEMENTS DE LA MATÈRIA


En el nostre dia a dia, podem menjar o beure molts aliments de color vermell (maduixes, tomàquets, cireres, guindilles, pomes, vi, etc.). I també podem trobar el vermell en animals com les marietes.

SENYALS DE PERILL


Les senyals de tràfic i les senyals que ens avisen d'algun perill acostumen a ser de color vermell. 

dimarts, 9 d’octubre del 2018

RESUM VÍDEOS DE CLASSE


En les classes anteriors hem vist una sèrie de vídeos sobre dos temes principals: les il·lusions òptiques que percebem gràcies a la perspectiva i les diferents sensacions, emocions o actituds que ens donen els colors.

El primer vídeo es basa en la teva concentració, la persona que mira el vídeo se suposa que ha de contar quantes vegades es passen la pilota l’equip blanc. Mentre, dins del grup de nois i noies que juguen a bàsquet podem observar que un de tots els nois travessa la pantalla i va disfressat d’Ós. La gràcia del vídeo és que mentre la persona que el vídeo està concentrat en contar les passades de la pilota, no se’n adona que hi ha passa un Ós. 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El segon vídeo és més senzill i explica l’experiment que es va fer fa uns quants anys. Va ser un expert en animals qui va ensenyar-li a un ximpanzé la seqüència de números de l’1 al 9. En poc temps el ximpanzé recordava la sèrie de números en l’ordre que l’hi havien ensenyat, i podia preme’ls en una pantalla sense cap problema. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El quart vídeo és aquell on un grup de nois utilitzen diferents materials amb diferents perspectives per tal de donar formes i colors a coses que els nostres ulls capten encara que no siguin del tot reals. Per exemple, l’escena dels cubs podem veure que semblen cubs posats a terra però en realitat tots es desmunten i molts estan pintats a terra o sobreposats. Aquests tipus de vídeos ens mostres les il·lusions òptiques que veu el cervell. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El quart vídeo ens mostra una sèrie de explosions de colors. També veiem com els nois que participen en el vídeo tiren pintura o també aigua. Tot el vídeo està en càmera lenta i podem veure explícitament com explota la pintura o els diferents colors sobre superfícies blanques. 


El cinquè vídeo parlava sobre el funcionament de l’ull, les seves parts i l’explicació de com veiem les imatges del nostre entorn. Ens mostra els problemes que poden tenir els ulls com per exemple; la miopia, la hipermetropia, l’estigmatisme i l’anisometropia.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El sisè vídeo ens parla sobre la percepció dels colors que tenim els humans. Ens explica que ens basem en el codi RGB (Red-Green-Blue) i que a partir d’aquí, fusionem els colors per crear-ne de nous.
El setè vídeo és el mateix que el sisè, però ens explica com veuen els ulls dels diferents animals. Hi ha animals que veuen colors més foscos, d’altres més clars, i hi ha animals que veuen la temperatura dels cossos que tenen al voltant.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El vuitè vídeo és un petit resum esquemàtic dels tipus de llum i de com entra aquesta als nostres ulls, per tant, com ens fa veure els diferents tons dels colors.
El novè i el desè vídeo es basen en els codis de cada color quan els nostres ulls el perceben, cada color té un codi, que per exemple podem trobar quan anem a comprar pintura, ens mostren cada color amb el seu codi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Per acabar, els dos últims vídeos que em vist tracten sobre els logos de les marques comercials que avui en dia coneixem. El primer ens explica que vol dir cada color en els logos, i el segon és un petit curtmetratge que representa una ciutat feta tota de logotips.